top of page

Cum sa-ti gasesti locul perfect pentru pozitionarea unei gradini de legume.

Cultivarea legumelor in conditii ideale nu este intotdeauna posibila, mai ales daca aveti spatiu limitat, dar merita sa gasiti un loc insorit, ferit de vant si usor accesibil pentru udat si plivitul.


1. Ziduri de adapostire sau insorite


sursa foto: standard.co.uk


Un perete care este orientat spre soare ofera plantelor protectie impotriva vantului si reflecta caldura soarelui inapoi asupra culturilor tale in timpul zilei. De asemenea, va absorbi caldura si o va elibera noaptea cand temperatura aerului scade. Un microclimat adapostit este ideal pentru cultivarea legumelor iubitoare de caldura, cum ar fi rosiile, vinetele si ardeii, asa ca daca aveti unul in gradina, profitati la maximum de el. Imbunatatiti solul, creati un pat inaltat sau pozitionati ghivece la baza peretelui. Nu uitati sa pastrati plantele bine udate.


Sfaturi pentru ziduri insorite

• Adaugati suporturi, cum ar fi plasa de sarma, pe perete pentru a fixa plantele inalte si zgomotoase pe masura ce cresc.

• Profita de un perete insorit ca fundal perfect pentru rosii intr-un sac de crestere.

• Fii aventuros si incearca sa cultivi culturi mai neobisnuite, cum ar fi porumb dulce si ardei iute.

O gama mai mare de legume poate fi cultivata de un perete insorit.


2. Paturi mici de legume


sursa foto: Better Homes & Gardens


Profitati la maximum de un spatiu mic planificand cu atentie culturile si stoarcand cat mai multa varietate in parcela. Multe legume sunt plante atractive in sine, dar adauga un plus de culoare patului prin includerea unor flori, care nu numai ca vor arata bine, ci vor ajuta si la atragerea insectelor polenizatoare. Plantarea legumelor apropiate inseamna, de asemenea, ca exista putin sol gol pe care buruienile se pot stabili, contribuind la minimizarea intretinerii, dar recoltele pot fi usor reduse.


Sfaturi pentru paturi mici de legume

• Legumele plantate cu densitate au nevoie de un sol bogat, asa ca toamna lucreaza cu multa materie organica.

• Alegeti soiuri de legume cu culori si forme interesante pentru a adauga dramatism patului dumneavoastra.

• Aveti grija sa nu plantati prea aproape de gardurile vii inalte, care arunca umbra si iau umezeala din sol.

Randurile de legume impachetate strans impreuna vor suprima buruienile.



3. Cultivarea in sere de acoperire ( GreenHouse )



sursa foto: gardeningetc.com


Protejarea culturilor de vremea rece si umeda intr-o sera, un cadru rece sau sub closuri le ofera un avans in primavara, prelungeste sezonul de crestere pana in toamna si permite cultivarea unei game de legume fragede care ar putea sa nu functioneze bine in aer liber. Montarea unor structuri mari intr-o gradina mica poate fi dificila, asa ca luati in considerare daca aveti un loc potrivit inainte de a cumpara echipamente costisitoare. Serele si ramele de amplasare in plin soare, departe de copaci, dar la adapost cat mai mult posibil de vant. Plantele sub acoperire se bazeaza pe gradinar pentru a le oferi un control adecvat al apei si al temperaturii, ceea ce poate echivala cu multa munca, asa ca asigurati-va ca aveti timp.


Sfaturi pentru a creste sub acoperire

• Controlati ventilatia serei pentru a regla temperaturile si pentru a elimina aerul umed care poate incuraja bolile. Ventilatia automata este o investitie buna.

• Folositi rame reci si rame mobile pentru cresterea rasadurilor si protejarea plantelor tinere.

• Acolo unde nu exista spatiu in aer liber, incercati sa semanati seminte si sa cultivati culturi iubitoare de caldura pe un pervaz insorit.

• Instalati o sursa de apa, cum ar fi un butoi de apa, langa sera, pentru a usura viata.

Este crucial sa alegi un loc in plin soare pentru sera ta.



4. Cultivarea in ghivece, containere.



sursa foto: gardenerspath.com


Umplerea ghivecelor, jgheaburilor si ferestrelor cu o gama larga de legume este una dintre cele mai bune modalitati pentru cei cu gradina mica sau chiar fara gradina de a-si recolta propriile produse de casa. Rosiile, salatele, fasolea pitica, ierburile si unele legume radacinoase sunt doar cateva dintre culturile care vor prospera in recipiente si pot face expozitii atractive pe terase, trepte si pervazuri. Containerele umplute cu compost de buna calitate sunt utile si in gradinile cu sol foarte sarac sau unde daunatorii si bolile din sol ingreuneaza cultivarea legumelor. Cu toate acestea, containerele pot fi costisitoare de cumparat si umplut cu compost si, fara udare si hranire regulata, plantele nu vor functiona bine, asa ca luati in considerare aspectele practice inainte de a incepe.


Sfaturi pentru cultivarea in containere

• Mentineti costurile la un nivel scazut si fiti creativ facandu-va propriile vase din cosuri din metal galvanizat sau recipiente din plastic.

• Un bun drenaj este vital pentru a preveni imbogatirea solului, asa ca asigurati-va ca ghivecele au gauri in bazele lor.

• Alegeti ghivece mari, deoarece tin mai mult pamant, dureaza mai mult sa se usuce si se potrivesc bine multor legume.

• Cautati soiuri de legume potrivite pentru cultivarea in containere, cum ar fi morcovii scurti si rotunzi.

Culturile colorate sunt usor de cultivat in ghivece.



FINAL

sursa text : RHS, Vegetable in a small garden

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page