Fiecare gradinar ar trebui sa gaseasca spatiu pentru o gramada de compost sau un cos de compost, deoarece transforma deseurile din gradina si din bucatarie intr-o sursa valoroasa de materie organica pentru a sapa in sol sau a le folosi ca mulci.
sursa foto: homesteadingfamily.com
Compostul trebuie sa fie maro inchis, cu o textura sfaramicioasa si un miros placut, asemanator pamantului. Descompunerea materialelor organice voluminoase necesita oxigen, umiditate si echilibrul corect al deseurilor bogate in carbon si azot (opus), ceea ce inseamna ca este necesara o gestionare atenta. Cu toate acestea, o gramada de compost de succes este usor de realizat.
Modele diferite de cosuri de compost
Prima ta sarcina este sa gasesti un cos de compost care sa se potriveasca marimii gradinii tale si cantitatii de deseuri care trebuie defalcate. Cel mai bine este sa aveti doua containere pentru a permite aerisirea continutului unuia, transformandu-l intr-un al doilea recipient, ceea ce inseamna ca in primul se poate porni o gramada noua. Tipul de cos de gunoi pe care il alegeti depinde de aspect, spatiu si costuri, dar asigurati-va ca are un capac moale pentru a preveni imbibarea cu apa. Puneti cosul de gunoi pe pamant gol, adaugati material compostabil si lasati natura sa faca restul.
Pubelele din lemn arata bine si pot fi cumparate sau facute in casa. Alegeti un design cu sipci frontale detasabile pentru o intoarcere usoara.
Cosurile de plastic sunt relativ ieftine si simplu de instalat, dar designul lor inseamna ca intoarcerea continutului poate fi dificila.
Cosurile construite din plasa de sarma sunt deosebit de potrivite pentru compostarea frunzelor cazute pentru a face mucegai pentru frunze.
Aproape toate deseurile vegetale din gradina pot fi compostate, cu exceptia materialului bolnav, a buruienilor perene, a carnii si a deseurilor gatite, care atrage paraziti. Deseurile bogate in azot (verzi) ajuta la descompunere, dar aceasta trebuie echilibrata cu deseurile bogate in carbon (maro) pentru a deschide structura mormanului si a permite aerului sa circule. Incercati sa adaugati un amestec 50:50 de deseuri verzi si maro la gramada dvs. in timpul anului.
Ce sa adaugi
• Taieri lemnoase bogate in carbon si tundere de gard viu (care de obicei trebuie maruntite), tulpini de plante, frunze de toamna, ziar maruntit si carton.
• Iarba taiata bogata in azot, material vegetal erbacee, buruieni, plante vechi de legume, coji de fructe si legume, pliculete de ceai, zat de cafea.
Materialul maro bogat in carbon adauga volum
Taiati materialul lemnos inainte de a adauga.
Realizarea unui sant de compost
Deseurile de bucatarie, cum ar fi cojile de fructe si legume, pliculetele de ceai si cojile de oua pot fi, de asemenea, compostate intr-un sant lung. Cel mai bine se face santul toamna, cand suprafete mari de sol sunt adesea goale si deseurile au timp sa se descompuna inainte de a incepe plantarea primavara. Plantele viguroase, cum ar fi fasolea si dovleceii, raspund deosebit de bine la nivelurile ridicate de nutrienti oferite de resturile de bucatarie.
Sapati un sant de aproximativ 30 cm lat pana la o adancime de cazma si umpleti-l cu straturi alternative de deseuri si pamant. Apoi adaugati un strat de pamant deasupra. Lasati cel putin doua luni inainte de a planta peste sant. Ca si in cazul oricarei metode de compostare, nu includeti carnea sau deseurile gatite, deoarece pot atrage paraziti.
sursa foto: gardenersworld.com
Imprastiati deseurile pe fundul santului
Umpleti cu straturi alternative de sol si deseuri.
FINAL
sursa text : RHS, Vegetable in a small garden
Kommentare